ANNONS

Debatt: ”Jantelagen sänker det svenska välfärdssamhället”

ANNONS

God man reder sig själv och själv är bäste dräng? I Sverige är det på något sätt fult att ta hjälp med saker som man kan göra själv. Varför?

Att vi prioriterar att lägga våra pengar på fin mat, resor, fina kläder, dyra bilar med mera är helt i sin ordning men att i stället prioritera att lägga pengarna på att köpa sig tid genom att få hjälp att städa huset eller sköta om trädgården är inte okej för det är saker man kan göra själv?

De traditionella RUT-jobben sysselsätter många som står långt från arbetsmarknaden och som i vårt allt mer akademiska samhälle annars mer eller mindre är dömda till utanförskap.

I många länder förväntas du ta hjälp i hemmet för att på så sätt bidra till att skapa arbete för de som annars har tufft att få jobb men i Sverige är det omoraliskt och utnyttjande av människor?

Med den stora tillströmning av migranter vi har och kommer att ha de närmaste åren är det av största vikt att vi skapar förutsättningar för de som saknar utbildning och språk att snabbt komma i sysselsättning, det är avgörande om vi ska kunna bibehålla det välfärdssamhälle som Sverige är i dag.

De allra flesta som flyr till Sverige saknar konkurrenskraftig utbildning och gångbara språkkunskaper och kommer att ha mycket svårt att ta sig in på en arbetsmarknad med så höga trösklar som vi har i Sverige.

Vi behöver sänka trösklarna på arbetsmarknaden och skapa fler arbetstillfällen där formell utbildning och språk är mindre betydande.

Det kan vi göra genom att stimulera tjänstesektorn så att efterfrågan på tjänsterna- ökar men vi behöver även få till en ändrad inställning till att nyttja tjänsterna.

Genom ett ökat använde av vita tjänster så kommer fler i arbete, färre blir kvar i utanförskap och samhället får skatteintäkter i stället för bidragsutgifter.

ANNONS

Markus Birgander, Spångamoderaterna

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.