ANNONS

Debatt: Äldres livsvillkor måste förbättras

rullator, genre
Äldres livsvillkor måste förbättras, skriver Maria Fälth (KD).
Åke är ett i raden av exempel på offer av den typ av brottslighet som idag prioriteras bort av polisen på grund av resursbrist. Så kan det inte få fortsätta, skriver Maria Fäth (KD).
ANNONS

Äldres livsvillkor måste förbättras. När det gäller de vardagsnära brotten är äldre tyvärr en särskilt utsatt grupp. “Jag hade otur förra året”, konstaterar Åke, 92, i Expressen för några veckor sedan.

Åke som gillar att vara ute och gå med stöd av sin rullator blev rånad vid sin bostad vid inte en, inte två, utan tre tillfällen under förra året. Ilskan över att äldre drabbas är ibland svår att tygla. Samtidigt ökar oron att själva drabbas.

”Ilskan över att äldre drabbas är ibland svår att tygla. Samtidigt ökar oron att själva drabbas.”

Åke är ett i raden av exempel på offer av den typ av brottslighet som idag prioriteras bort av polisen på grund av resursbrist. Så kan det inte få fortsätta.

Det är därför vi kristdemokrater föreslår 2600 nya polisanställda och bättre arbetsvillkor och löner för poliser. Trygghet handlar också om ekonomi. Människor som varit med och byggt Sverige ska inte behöva oroa sig för om pengarna ska räcka.

Vi kristdemokrater såg till att skatten för pensionärer sänktes fem gånger med totalt 16 miljarder kronor under alliansåren. Har man arbetat ett helt liv, sen gått i pension, ska man inte förväntas betala mer i skatt än den som jobbar. Vi föreslår därför att skillnaden i beskattning av löntagare och pensionärer avskaffas.

”Vi vill säkerställa att alla personer som är över 85 år ska ha rätt till en plats på ett boende när de behöver det.”

En pensionär med en pension på 16 000 kronor får med vårt förslag 328 kronor mer i plånboken varje månad. Vi vill säkerställa att alla personer som är över 85 år ska ha rätt till en plats på ett boende när de behöver det.

Med vår äldreboendegaranti har den som fått rätt till hemtjänst och fyllt 85 år garanterat en plats på ett trygghetsboende om man så önskar. Alla kommuner ska vara skyldiga att erbjuda en plats till den som vill utan biståndsbedömning.

ANNONS

Vårt uppdrag som politiker är att uppmuntra delaktighet hela livet och samtidigt ta bort de hinder som begränsar. Vi kan inte se på när känslan av otrygghet gör att människor inte vågar gå ut och det måste vara slut på perioden när pension beskattas hårdare än inkomst från arbete.

Maria Fälth (KD), Gruppledare Upplands Väsby kommun

Håller du inte med? Skriv en replik här!