Debatt: Skyll inte oron i Centrum på andra

Signaturen Tonårsförälder ger sig in i debatten om stöket i Täby centrum.
Signaturen Tonårsförälder ger sig in i debatten om stöket i Täby centrum.
"Vi måste sluta skylla allt på någon annan hela tiden". Så skriver signaturen Tonårsförälder i sitt inlägg i debatten om tonårsgäng som stör i Täby centrum.

Kommentar till debatten 
efter norrortspolisens råd till föräldrar att få ungdomar att undvika att hänga Täby centrum kvällstid:

Många av de ungdomar som bidrar till en otrygg och osäker stämning i Täby centrum kommer säkert utifrån som ni säger. Men vi måste också våga inse och erkänna att en del som beter sig fel även bor i Täby. Även de som inte bråkar och hotar folk på ett direkt sätt kan bidra till en otrygg stämning för andra genom sin närvaro.

Många upplever en otrygghet att passera förbi en grupp med främmande människor en kväll. Man är rädd för att något ska hända och man ser oftast inte om eller flera personer är “snälla eller onda”. Det kan räcka med ett missuppfattat ord eller rörelse för att otryggheten ska förstärkas.

Även snälla Täbyungdomar kan för vissa vara en otrygg upplevelse. Det är hur den som upplever trygghet eller otrygghet känner som räknas, inte vad andra gör. Vi upplever alla saker på olika sätt.

Vi kan inte förbjuda våra ungdomar att gå ut och inte förbjuda att de besöker Täby centrum. Men vi kan informera dem om vad som är ett riktigt respektive felaktigt beteende. Det är vårt ansvar som föräldrar. Sedan kan olika samhällsfunktioner hjälpa oss på olika sätt.

Måste till exempel alla butiksgångar i Täby centrum vara öppna när butikerna är stängda? Stängs vissa så får vi gå längre och till och med ute ibland, men det kan vi säkert stå ut med. Då kanske folk hittar ut på det glömda torget så att det får liv. Gångvägarna kan kanske behöver mer belysning för att kännas trygga för alla.

Vi föräldrar kan även bidra med att röra oss i området. Och kanske kan en mobil ”ungdomsgård” vara en lösning ?

Skyller vi hela tiden det som är fel på andra blir vårt samhälle aldrig en bättre plats. Den är den person som tittar tillbaka på mig 
i spegeln som vi måste inse har det största ansvaret för hur vi beter oss.

Tonårsförälder

Vad tycker du? Skriv en replik eller skriv en insändare om något annat ämne som engagerar dig.

 

LÄS MER:

Debatt: ”Gängen består inte av Täbyungdomar”

Debatt: ”Friheter skyddas inte med förbud”

Debatt: ”Ska gängen få ta över centrum?”