Den stora meteorologbluffen

När meteorologerna hävdar att ”det är varmare än normalt” eller att ”maj i år är inte onormalt kall”, när allas magkänsla säger att så visst är fallet, så jämför de inte, som man skulle kunna tro, med de senaste åren.

I stället har meteorologerna bestämt att man ska jämföra med perioden 1961-90!

Varför man har bestämt att göra så i dagens datasamhälle där den senaste statistiken är en knapptryckning bort är tämligen obegripligt! Mer logiskt vore att alltid jämföra med de senaste 10 åren, inte minst med tanke på att klimatförändringarna gör att det blir varmare och varmare och av de 10 senaste åren finns de flesta med bland de varmaste någonsin.

Dessutom, när gemene man jämför, så är det ju de senaste åren som är intressanta, inte en period som ligger 50 år tillbaka, då många inte ens var födda!

Man kan ju misstänka att anledningen till detta är att meteorologer tycker det är väldigt trevligt att få säga att det är varmare än normalt, vilket det ju nästan alltid är eftersom det nästan alltid är varmare än perioden 1961-90. Och så kan tidningarna få sälja extra lösnummer med hjälp av stora löpsedlar där man påstår att sommaren blir varmare än normalt. Vilken den ju nästan alltid blir enligt SMHI:s missvisande definition.

Christian