Desperata tiggare grävde i våra sopor

Jag bor i ett flerbostadsområde med sophanteringen utomhus. Det finns ett grovsoprum och gröna containers för tomglas, tidningar samt stora behållare för hushållssopor.

När jag i dag skulle kasta grovsopor stod tre unga tiggare, genomblöta i det kalla regnet, och försökte få upp hushålls­sopor ur hålen i behållarna. När jag skulle låsa upp grovsoprummet försökte en av killarna tränga sig in vilket jag förhindrade. En av dom talade mycket litet engelska men jag försökte förklara varför jag inte släppte in dom bland grovsoporna samt att dom i varje fall inte skulle rota bland hushållssoporna.

På frågan var dom bodde framkom att dom bor i olika förorter. Hur länge ska detta pågå, detta att människor, EU-medborgare, ska leva bland oss på detta erbarmliga sätt?

På gatan nära oss stod ett tag en husvagn parkerad, plötsligt är husvagnen borta men hela området är fortfarande fullt av kassar, gasflaskor och enorma mängder säckar, skrot med mera.

Två gånger har detta anmälts till stadsdelsförvaltningen.

Det pågår olika hjälpprojekt i Rumänien och Bulgarien, till exempel har Equmeniakyrkan ett arbete med olika sociala insatser i dessa länder, som hjälp med skolgång för romska barn till exempel.

I stället för några slantar i handen, hjälp genom att stötta insatser i EU-länderna!

Yvonne Hässelby strand