ANNONS

Det är dags att ta barnen på allvar

ANNONS

Barn under 18 år utgör mer än 25 procent av befolkningen i Tyresö. De saknar formell rätt att göra sin röst hörd i valet. I undersökningen Ung Röst från Rädda Barnen beskriver barn och unga sin känsla av maktlöshet. De menar att vuxna inte lyssnar och om de faktiskt gör det så händer oftast ingenting ändå. Barn har rätt att tas på allvar. Nästan 25 000 barn i Sverige och 396 barn i Tyresö har svarat på frågor om sin situation och sina rättigheter. I Tyresö känner många barn till Barnkonventionen, är trygga i skolan och ser positivt på framtiden, men svaren vittnar också om brist på inflytande, mobbning, depression och avgifter i skolan.

Några exempel från Tyresö: 91 procent tycker att det är viktigt att de som bestämmer lyssnar på barn. 59 procent vill ha mer inflytande och fler möjligheter att påverka frågor som rör dem. 71 procent tycker att det är viktigt att det finns ett barnombud i kommunen. 30 procent har fått kränkande meddelanden på nätet. 43 procent har blivit ombedda att ta med sig pengar till skolan. 22 procent har varit ledsna och nedstämda många gånger det senaste året. 5 procent har under det senaste året oroat sig för att bli vräkta. 4 procent oroar sig för att inte få vara tillsammans med/gifta sig med vem de vill. 6 procent är ofta mobbade/kränkta i skolan. Bara 27 procent känner till sin skolas likabehandlingsplan, och 5 procent har varit med och påverkat den.

Rädda Barnen vill att Tyresö kommun lyssnar på barn innan de fattar beslut som rör dem. Vi vill att kommunen utser ett ansvarigt barnombud. Som ett första steg arrangerar Rädda Barnens lokalförening i Tyresö en politikerutfrågning den 8 september. Där får barn och unga ställa frågor till Tyresös politiker inför valet 2014. Inbjudan till eleverna går ut via skolorna.

Lena Hallberg, ordförande Rädda Barnen, Tyresö

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.