Det är enkelt att resa för rätt peng

Svar insändaren ”SL:s reskassa gjorde mig till plankare” den 28 maj:

I allt väsentligt instämmer jag i kritiken av Reskassan. Det och hela Accessystemet är en felsatsning. Och hittills har det kostat SL, det vill säga oss skatte­betalare i länet, ofattbara 750 miljoner kronor. Jo du läste rätt: en kvarts miljard …

Införandet är ett politiskt beslut, och den borgerliga majoriteten vill inte införa enhetstaxa i kollektivtrafiken – trots att detta skulle kostat en bråkdel, och på köpet gjort hela länet till ett attraktivt ställe att bo på, oavsett om man har långt till jobbet eller skolan. Tänk så många resor man kan göra för 750 miljoner kronor.

Men jag vill bemöta något av det du skrev i din insändare. Du skriver att din standardresa ändrades från två till tre kuponger. För dig är detta inget problem: Om du vill resa för två kuponger, så trycker du på 2:an på Accessen, och sedan lägger du på ditt kort. Enkelt va? Vilken standardresa du har är alltså oväsentligt.

Men om du vill slippa att knappa, så be spärrvakten/SL-centret eller ombudet att ändra tillbaka. Det tar ungefär fem sekunder. Du skriver att du inte har ”en susning” om ditt saldo. Men varje gång du viserar kortet så ser du saldot på Accessen. Hinner du inte se – be om hjälp – det tar också cirka fem sekunder!

Bo Carlsson

Bussförare ARRIVA Täby

utbildare i reskassan