Det är inte dina pengar vi ger bort

Svar på insändaren ”Tänk efter innan ni skänker till tiggare” den 6 augusti:

Ella tyckter att det är hemskt av människor att visa sin medmänsklighet genom att skänka pengar till tiggare. Först och främst, vem är du att döma andra och deras gärningar, som drar alla över en kam och tror dig veta vad deras avsikter är?

Kanske är det så att du dömer andra utifrån hur du själv är som människa? Vad är det för fel med att ”väcka medlidande” när medlidande kanske är befogat? Det verkar som att du kanske har svårt att känna empati, eller så kanske du får skuldkänslor när du ser andra skänka. Ingen tvingar dig att skänka pengar till någon! Låt oss som vill vara ”små gudar” få vara det!

Det är inte dina pengar som vi skänker bort. Du vet ingenting om dessa människor och om deras behov att tigga är befogat eller inte. Jag tror knappast att man självmant väljer att sitta tio timmar om dagen i minusgrader och tigga om man hade andra val.

Det är beklagligt att det finns människor som vill motarbeta andras välvilja till att hjälpa sina medmänniskor. Din jämförelse med köpet av en begagnad bil är både absurd och totalt ologisk. Försök att bli lite ”större” som människa genom att vara mindre självisk och arrogant.

En liten gud