ANNONS

Det finns onda gode man

ANNONS

Det finns onda gode män också.

Med jämna mellanrum avslöjas gode män som brottslingar, som stjäl och förskingrar pengar från personer som inte kan ta vara på sig.

De utses av kommunens överförmyndare. Men varken överförmyndarna eller länsstyrelserna, som är tillsynsmyndighet, tycks kunna stoppa de onda gode männen.

Desto viktigare att fler av den goda sorten sluter upp.

I Stockholm har intresset att vara god man för just ensamkommande flyktingbarn varit stort. Maj-Britt Wiklund i artikeln här intill berättar att för bara ett par veckor sedan hade stadens överförmyndare ett seminarium för 200 personer som gått igenom en webbutbildning och som nu kan ta sig an uppdrag.

Till att börja med anförtros de ett barn, och kan ha max tre barn första året. En erfaren god man kan ha upp till tio uppdrag.

Ersättningen är 2000 kronor i månaden före skatt under den period barnen söker asyl. Får barnen permanent uppehållstillstånd sjunker ersättningen till 1000 kronor. Men i den vevan ska en vårdnadshavare utses, vilket inte sällan blir den gode mannen, och när den processen är klar höjs arvodet till 2000 kronor igen.

Enligt Maj-Britt är detta inget man gör för pengarna, även om det är tillfredsställande att få ersättning för arbetet man lägger ner.

Hon uppmanar fler att engagera sig, och berättar om en väninna som inte har några egna barn, och som blommat upp och fått en ny familj sedan hon tagit sig an flyktingbarn.

ANNONS

– Att göra något för någon annan gör människan glad, att göra skillnad gör livet meningsfullt, säger hon.

Den som vill veta mer kan kontakta kommunens överförmyndarnämnd. I Stockholm finns en god man-förening, www.gmfstockholm.se.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.