ANNONS

Det gör ont när ”bög” används som skällsord

ANNONS

Skällsord förekommer i alla skolmiljöer. På skämt, kanske. Men skällsorden gör ont, inte bara hos den som får dem sagda till sig, utan även för dem som faktiskt är det som skällsordet betyder.

Exempel på skällsord som folk använder: ”Jävla rasse (rasist)!” ”Jävla mobbare!” och ”Jävla bög!”

Tänk dig hur det skulle vara om du själv faktiskt var bög och hörde detta.

Skillnaden mellan dessa tre skällsord är också tydlig. Rasism och mobbning är hat och att vara elak – men att vara homosexuell är endast kärlek.

Jag har aldrig hört någon kalla någon för ”homofob” i en skolmiljö som en förolämpning. Bög och lebb dock, används ofta. Varför är det så accepterat att kalla någon för bög? Varför är det offret som smutskastas, och inte den som hatar, som i så många andra fall?

Häromdagen pratade en av mina klasskamrater på ett föraktfullt och elakt sätt om homosexuella. Det kom in på ett personligt spår, någon sa att en i klassen var gay och alla började prata om det.

Läraren, som borde ha hört allt detta, sa inte ett ord. Han lät dem prata.

Säg inte att det här är en del av högstadiet. Att känna sig rädd och förtryckt varje dag på grund av sin läggning är inte en del av att växa upp. Det är en del av att krympa och bli rädd.

Jag har personligen utsatts för detta, och det gör väldigt ont. Ingen gör något, ingen säger något om att det kan ha med ens läggning att göra. ”Det är bara på lek”, säger man. Men det är så mycket mer än det. Det är ett fel i samhället, visar på en oacceptans för homosexualitet.

ANNONS

Sluta smutskasta folk så här. Använd inte homosexuell som skällsord, det är inget fel på min läggning.

Tillåt inte att andra använder det, och använd det inte heller själv. Som vuxen borde man se till att alla elever får en trygg skolgång. Det går inte att känna sig trygg om man hela tiden blir hackad på, eller rent av hotad på grund av vad och vem man är.

Tjej, 13

Glåpord som har med homosexualitet att göra kan vara mycket smärtsamma, menar ”Tjej, 13”.foto: roland Magnusson/Mostphotos

ANNONS