Min lokala hjälte

Det måste ställas krav på stadens bank

Svar på insändaren ”Olyckligt att Nordea försvinner från Tensta” den 14 februari:

Ole-Jörgen Persson och borgarrådet Joakim Larsson skriver i sin insändare att det är ”olyckligt att Nordea försvinner från Tensta”. Det låter på dem som att det är en slump, en tillfällighet, att bankkontoret försvinner från Tensta. Det är en väldigt tydlig bild av hur den borgerliga majoriteten, med Moderaterna i spetsen, abdikerat från sitt politiska ansvar i Stockholm.

Moderaterna skriver att Tensta på inget vis står och faller med en bank. Det är såklart sant. Men problemet är ju att det inte bara handlar om en bank. Banken i Rinkeby stängdes på samma sätt för mindre än ett år sedan. Sedan Moderaterna kom till makten 2006 har klyftorna i staden ökat och samtidigt har Moderaterna flyttat förvaltningshusen från både Tensta och Rinkeby, liksom från Husby. Det är viktiga arbetsplatser som Moderaterna tagit ifrån våra områden.

Vi socialdemokrater vill se en annan utveckling! Vi vill skapa förutsättningar för företagande och service i hela staden och arbeta strategiskt med jobbskapandet för att minska klyftorna i Stockholm. Ska företagandet kunna leva i Tensta så måste företagarna kunna hantera kontanter och då underlättar ett bankkontor enormt.

Vi tror inte på att abdikera från politiskt eller samhälleligt ansvar. Vi vill i stället låta en stor aktör som Stockholms stad ställa krav på den bank som vi väljer att göra affärer med. Nordea är i dag den bank som staden gör mest affärer med och som staden använder för att betala ut lön till 40 000 anställda. Vid nästa upphandling vill vi att staden ställer upp som ett krav att vi ska välja den bank som är villig att skapa stor tillgänglighet för Stockholmarna.

Ett bankkontor underlättar enormt för företagarna i Tensta, menar insändarskribenten.