ANNONS

”Inte en digital odugling bara för jag fyllt 65”

äldre vid dator
När man fyllt 65 blir man inte längre tagen på allvar. Som att man behöver ha stödhjul i tillvaron, skriver insändarskribenten.
ANNONS

Häromdagen fick jag ett brev i min brevlåda.

Inte i min vanliga e-postlåda utan i den fysiska gamla hederliga. Jag får inte så mycket post i den numera av kända skäl.

Nå, vad var det då?

Jo, en inbjudan till mig som fyllt 65 (hände för flera år sedan) att få ta del av den nya sköna digitala världen genom informationsträffar och pigga unga som ska guida oss åldringar.

Vällovligt, javisst!

Okej, jag kan inse att det finns äldre människor, och kanske även yngre förmågor, som inte har haft möjligheten att sätta in sig i den moderna tekniken och behöver en viss guidning.

Men, i min värld är det oerhört svårt att klara sig utan smart telefon, bank-id, swish, e-post med mera.

Jag var tvungen att lära mig den datoriserade världen redan för över 20 år sedan och den är nu även en förutsättning för mitt jobb, och för att hantera privata situationer.

Vad som är lite märkligt, är att så fort man fyllt 65 år, så händer det något. Man blir inte riktig längre tagen på allvar. Som om man inte tillhör den verkliga världen, utan behöver ha stödhjul i tillvaron.

ANNONS

Just åldern 65 år ett magiskt årtal. Många går i pension och checkar ut från arbetslivet, men går kanske till en annan behaglig tillvaro eller odlar andra intressen. Men det praktiska livet slutar inte där.

Nyligen gjordes en ändring i anställningsskyddslagen så att man numera ska ha möjlighet att stanna kvar till 68 år. Men fortfarande är det i många sammanhang 65 år som är riktmärket. Här behövs en attitydförändring.

Men lite vidareutbildning sitter inte fel, oavsett ålder eller intresse. Kommer jag att dyka upp på den erbjudna träffen? Kanske. Alltid kan jag väl lära mig något nytt. Annars så får jag väl fråga mina barn och barnbarn om det blir it-strul.

För er som vill ha lite underhållning i denna fråga, rekommenderar jag Tage Danielssons film I huvudet på en gammal gubbe eller Hasse Alfredsons monolog ur Gula hund.

Jörgen E

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.