ANNONS

Dina köpvanor påverkar miljön mer än du tror

ANNONS

Varför ska jag bry mig? Det är kanske din reaktion när klimatförändringar och biologisk mångfald diskuteras.

Miljöfrågor kan verka abstrakta och ligga långt in i framtiden. Du tänker kanske att du som individ inte kan göra något åt jordens klimat. Men allting du gör har betydelse.

Vilken ångestframkallande tanke, tänker du kanske nu. Ska jag behöva gå runt och hela tiden tänka på vilka konsekvenser vartenda steg jag tar har?

Vi är dock vanemänniskor. Det vi gör ofta och återkommande blir snart vanor. Det kan inledningsvis vara en jobbig omställning att börja köpa ekologisk mat, åka mer kollektivt eller sluta köpa nya kläder jämt och ständigt.

Men när du väl börjat göra detta regelbundet kommer det att te sig helt naturligt. Du vet var de ekologiska produkterna finns i matbutiken och kommer att köpa dem på ren rutin.

Se det som något positivt – vad du gör spelar roll! Du är betydelsefull och en del av något större än dig själv.

Vardagen som ibland kan te sig grå och trist är viktig, du har varje dag chansen att bidra till en bättre miljö för människor och djur. Är det däremot inte en deprimerande tanke att det du gör varje dag inte skulle spela någon som helst roll?

I september 2013 slog FN:s klimatpanel IPCC fast med större säkerhet än någonsin att jorden värms upp av våra utsläpp av växthusgaser och att detta kan få förödande konsekvenser i form av extremare väder, smältande glaciärer, stigande havsnivåer och artutrotning. Hur stora risker är vi beredda att ta? Är det inte dags att göra något?

Du som individ ska inte behöva ta hela ansvaret för jordens klimat, du kan inte göra allt. Men du kan göra något.

ANNONS

Än är det inte för sent att stoppa den globala uppvärmningen. Det du kan göra är att påverka politiker och företag och se över din egen konsumtion.

Tillsammans kan vi förändra.

Helena Cullemo

Naturskyddsföreningen

Handla ekologiskt, åk kollektivt och minska klädinköpen. Var och en kan göra mycket för miljön, menar skribenten.foto: mikdam/mostphotos

Du kanske tänker att du som individ inte kan göra så mycket åt jordens klimat. Men alling du gör har betydelse.

ANNONS