ANNONS

Du kan välja att inte röka – men transporter behövs

ANNONS

Svar på insändaren ”Hur kan ni sitta i avgaserna och klaga på oss rökare” den 9 juni:

Du menar att de som klagar mest på er rökare samtidigt kan sitta i avgaser och asfaltsdamm utan problem. Den liknelsen är fantastiskt irrelevant. Du har missat att transporter fyller en livsviktig samhällsfunktion. Det gör inte rökning. Det finns även många regleringar för att minska på avgaser – på samma sätt finns det regleringar för att minska rökning.

Det finns inga fördelar för den enskilde att röka, förutom den upplevt sociala. Det finns bara vinster med att inte göra det. Tänk vad med pengar och tid du skulle spara. Även företag skulle vinna på det då rökarna tar fler pauser än icke-rökarna. Vården skulle belastas mindre och hälso­kostnaderna sjunka samtidigt som produktiviteten ökar.

Rökare är ett problem. Det finns bara två problem med omedelbart totalförbud och det är illegal import och uteblivna skatteintäkter. Så att i stället begränsa rökning är en bra medelväg. På detta vis kan vi icke-rökare gå på gatan och sitta på uteserveringar utan att känna en stickande lukt från rökarna i närheten.

Avgaser är inte ofarliga, men begränsade och livsnödvändiga. Det är inte rökning.

Alexander Guzman