Du måste vara med och utveckla staden

Den senaste tiden har skadegörelse och våld brett ut sig i Stockholm. Det kan aldrig accepteras. Vi tror på dialog. Och vi känner ett starkt behov av att prata om det som händer. Stockholm präglas av ökade klyftor, en utveckling med försämrad utbildning, högre arbetslöshet och sämre skolresultat.

Det har försökts med olika projekt för att förbättra och förändra. Men det har inte gett bestående förändringar.

Problemen handlar om strukturella skillnader som är så djupgående att det inte räcker med tillfälliga projekt. Det krävs långsiktiga satsningar.

Följande måste göras.

Ökad personaltäthet i förskolan, satsa på språkutveckling, ge stöd till elever som halkar efter, och resurser till skolor med särskilda behov.

Satsa på öppna förskolor, parklekar, fritidsgårdar, familjecentraler, ungdomsmottagningar, mötesplatser för äldre och yngre och socialtjänsten.

I stället för att lägga ned verksamheter måste vi se till att vården faktiskt är tillgänglig efter behov och förstå att förutsättningarna är annorlunda där människor kommer från andra kulturer och pratar svenska i mindre utsträckning.

Bostadssegregationen har ökat. Detta är en grundbult. Det behövs fler och billigare hyresrätter i hela staden och eftersatta områden behöver rustas upp.

Arbetslöshet skapar hopplöshet. Vi bör satsa på den offentliga sektorn genom fler anställda där, och skapa bättre förutsättningar för det lokala näringslivet.

Den lokala demokratin är nyckeln. Vi politiker måste arbeta öppnare och vara mer tillgängliga. Vi behöver fler aktiva, engagerade invånare som tar ansvar för sitt område.

Och de måste känna sig respekterade och lyssnade på.

Fler måste få möjlighet att delta i utvecklingen av vår stad. Vi som skrivit detta är ledare för (S)-grupperna i de 14 stadsdelsnämnderna. Vi behöver din åsikt. Kontakta oss eller närmaste S-förening.

Anders Löwdin, Bromma, Magnus Dannqvist, Enskede– Årsta-Vantör, Gunnar Sandell, Farsta, Eva Fagerhem, Hägersten–Liljeholmen, Bengt Roxne, Hässelby–Vällingby, Catarina Agrell, Kungsholmen, Anita Lindskog, Norrmalm, Mia Päärni, Rinkeby–Kista, Claes Elmgren, Skarpnäck, Robert Lagergren, Skärholmen, Ornina Younan, Spånga-Tensta, Anders Göransson, Södermalm, Majvi Andersson, Älvsjö, Birgit Marklund Beijer, Östermalm