Dubbdäck tar inte liv – de räddar liv

svar till insändaren ”Friheten att välja dubbdäck är ett otyg” den 3 december:

Du anser att dubbdäck ska totalförbjudas. Bor du verkligen i Tyresö? Jag flyttade till Tyresö 2006 och ägde inga dubbdäck då.

Första vintern här åkte jag i diket en gång på väg hem i Trollbäcken, fick köra långa omvägar för att undvika svåra backar och köpte till slut dubbdäck när jag kände att det började bli riskfyllt att köra här vintertid.

Har sedan dess hållt mig i liv och på vägen. Du anser att dubbdäcksanvändande är huvudorsak till överdödlighet i hjärt-kärl- och lungsjukdomar. Nu tror jag du inte har riktigt rätt statistik, då detta självklart inte stämmer.

Partiklarna dubbdäcken river upp är definitivt inte hälsosamma att inandas, men det är helt andra faktorer som orsakar överdödligheten som du anger, och där är det framförallt livsstilsrelaterat (stillasittande, rökning, övervikt, felaktig kost och inte minst ärftlighet) om man drabbas av dessa sjukdomar.

Och inte att förglömma är själva användadet av bilen i världen runt mer bidragande till miljöförstörningen, än dubbdäck i snödrabbade länder i världen. Dubbdäck har en mycket liten del i detta, glöm inte att dubbdäck enbart används under en begränsad tid varje år.

Några vintermånader, då de definitivt räddar liv, inte tar liv. Jag tänker aldrig sluta med dubbdäck på vintern.

Bilrealist