Dubbla lönen och slopa karensdagen

Minstingen fyller sex år och nu blir det inte mer kränga på sig blå tossor i en trång hall, inga fler dokumentationer på hur treåringar lär sig demokrati, ingen mer daglig dos förskolepersonal.

När vår äldsta dotter var 1,5 år och skolades in på förskola frågade en av fröknarna om vi ville ha kaffe. Jag och min sambo tackade nja: ”Bara det inte är något besvär”. Men Anna-Märta skrattade till och visade vårt underverk leksaksservisen. Och så började de leka ”dricka kaffe”.

Det var ingen tillfällig uppvisning. Fokuset på barnen fortsatte, med all personal, för alla barnen där, årstid efter årstid.

När vi flyttade från Södermalm var det med sorg. Men med vårt andra barn på den nya förskolan var det likadant! Jag har haft otur med annat, men med barnens förskolor har det varit jackpot.

Fattar ni vad dessa människor gör för de små som vi älskar mest?

Vi lämpar av våra hjärtan i deras handspritade händer, och lämnar dem där hela dagarna. Tillbaks får vi barn som har hoppat i leran, målat på meterstora papper, uppfostrats att lyssna när andra berättar något, och som har fått känna sitt värde.

Vad får personalen tillbaka, förutom skratten som ungar alstrar, och ljuvligheten i späda armar kring halsen? Jo, de får tinnitus av ljudnivån, värk av lyften av alla barnkroppar, samt en låg lön. Att de får livslång tacksamhet för att de har byggt barnets självkänsla räcker inte, tycker jag.

Förskolepersonal borde få dubbel lön. Och efter att de torkat diarré och blivit nysta i ansiktet borde de få slippa karensdagen – även när de får kräksjuka en tredje vända.

Jag har inte räknat på hur det samhällsekonomiskt ska gå ihop. Antagligen går det inte utan att ta från överbetalda. Vad är förskolepersonalens arbete med dem vi älskar mest värt?

En av höjdpunkterna i mitt liv kommer vara känslan jag hade varje morgon när jag krånglade med grindslåset och gick till jobbet: ”Min lilla får kramar och glada vuxenögon tills jag ser henne om några timmar igen”.

Lena Ringqvist, journalist och mamma till två barn

Insändarskribenten anser att förskolepersonal borde få dubbel lön och slippa karensdagen.

Förskolepersonal borde få dubbel lön. Och efter att de torkat diarré och blivit nysta i ansiktet borde de få slippa karensdagen