ANNONS

Dumpa inte ditt djur på Järvafältet

ANNONS

Tänk efter innan den söta lilla kaninen eller ett annat sällskapsdjur införskaffas och handla inte på impuls eller för att barnen tjatar.

Häromdagen var jag ute på Järvafältet. I höjd med Tensta nedanför motorvägen såg jag en liten, fluffig, ljusbrun kanin som satt intill en stig som löper i gräset. Inte många meter ovanför den lilla kaninen cirklade en stor ormvråk med drygt en meter i vingspann. Det finns gott om ormvråkar på Järvafältet och de tar som bekant kaniner. Själv kunde jag inte fånga in kaninen men med hjälp av en jättetrevlig flicka från det närbelägna stallet kunde kaninen infångas. Nu är kaninen i gott förvar hos Kaninhjälpen i Bromma dit jag transporterade den.

Flickan från stallet förklarade att kaninen hade dumpats på platsen av privatpersoner och Kaninhjälpens expert drog slutsatsen att den varit utan skötsel och mat en tid.

Min fråga är: Hur kan någon vara så obetänksam, för att inte säga grym, att man placerar ut ett värnlöst sällskapsdjur i naturen? Denna lilla kanin hade gått en plågsam död till mötes. Antingen hade den så småningom svultit ihjäl eller så hade den slitits upp levande av någon av de stora rovfåglarna som finns på Järvafältet. Att handla så som någon gjort mot denna lilla kanin eller mot djur som vi skaffar för vårt nöjes skull är inte etiskt och moraliskt försvarbart.

Dessutom är det i lag förbjudet att medvetet orsaka lidande för djur. Att släppa ut sin tama kanin på Järvafältet kommer garanterat att orsaka den lidande.

Det har sagts förr men det behöver sägas igen: Innan ni köper den lilla bedårande kaninen, tänk på att kaninen behöver daglig skötsel under hela sitt liv och att den kan bli 10–12 år gammal.

Den är inte en lätt utbytbar leksak utan en kännande, levande varelse som vill leva sitt liv i trygghet.

Gail Ramsay

Tänk efter innan du skaffar husdjur, och överge den inte, uppmanar insändarskribenten.läsarbild

ANNONS

Hur kan någon vara så obetänksam, för att inte säga grym, att man placerar ut ett värnlöst sällskapsdjur i naturen?