Eleverna drabbas när renoveringar uteblir

Att rusta upp Solnas slitna skolor var Folkpartiets stora vallöfte. Med öronmärkta pengar skulle skolorna få en rejäl standardhöjning och befrias från mögel, fukt och läckande tak. Men vad har hänt? De storslagna planerna föll pladask, då det numera är uppen­bart att det saknats pengar och personal för att genomföra de sedan länge nödvändiga upprustningarna.

Stadsbyggnadsförvaltningens egen redovisning för 2012 är tydlig. Av alla upprustningsåtgärder som var planerade 2012 lyckades man inte ens med hälften. Skolorna fick nöja sig med punkt­insatser – de stora projekten, till exempel fräschare toaletter och roligare skolgårdar, var man inte i när­heten av att genomföra.

Pengarna som var öronmärkta för upprustning användes för att stoppa hål i stadsbyggnadsnämndens budget.

Det blir inte bättre 2013 då ­Alliansen återigen lovar en upprustning, utan att avslöja vilka skolor man prioriterar.

Renoveringsbehoven är numera så stora att vissa lokaler inte går att vistas i. Till exempel har verksamhetsansvariga på Ängkärrs förskola föreslagit en flytt till baracker för att lokalerna är i sådant dåligt skick.

Det är tragiskt att Solnas elever och lärare får ta smällen för ­Alliansens ovilja eller oförmåga att ta tag i problemen. Man bygger luftslott i stället för att ta hand om Solnas byggbestånd.

Bernhard Huber (MP)

ledamot i ­stadsbyggnadsnämnden

Pengar som skulle gå till skolupprustning har gått till annat, skriver Bernhard Huber (MP). På bilden Granbackaskolan.arkivbild

Renoveringsbehoven är numera så stora att vissa lokaler inte går att vistas i.