En hund är inget träningsredskap

Svar på insändaren ”Skaffa hund så får du bästa tränings­coachen” den 10 februari.

Jag förstår att tanken är god, visst kan en hund vara en fin vän och träningskamrat. Det är också toppen med hundägare som rör sig i samhället kvällstid. Men, att säga att ”allt den kräver som tack är din uppmärksamhet, en trygg och säker bostad, mat, godis och friskt vatten” är att grovt vilseleda den som går i hundtankar.

En hund är en levande varelse och tillhör familjen dygnet runt, året runt. Att gå tre dagliga promenader är en liten del av hundägandet. För att hunden ska må bra behöver den uppfostras så att den till exempel kan gå i koppel utan att rusa fram till folk eller andra hundar, eller inte skälla så den stör. Det kräver engagemang och tålamod, särskilt om du skaffar valp.

Hunden behöver även sällskap dagtid, eller kunna följa med till jobbet om du arbetar heltid, den får enligt lag inte lämnas ensam en hel dag. Och jo, en hund kostar faktiskt rätt mycket i mat, vaccinationer, försäkring. Den behöver också kärlek förstås, men även kloklippning, pälsvård i varierande grad och mental aktivering.

En liten hund kräver heller inte per automatik mindre än en stor. Alla hundraser är avlade för ett syfte: jakt, valla djur eller vakta. Att välja en ras efter storlek och utseende, är att börja i fel ände, den måste passa din livsstil. Så blev du inspirerad av förra insändaren, fundera ordentligt över om det verkligen finns tid och kraft för en hund – och inte bara en träningskompis – i ditt liv just nu. Det är ett åtagande många år framöver.

Att erbjuda promenader till hundägare eller att vara dagmatte/husse, kan vara ett bra och mycket uppskattat alternativ i stället, och ett sätt att först prova på i alla fall en liten del av hundägandet.

Susann