Erbjud Bregott som alternativ i skolan

Om Bregott ska serveras som ett alternativ till lättmargarin i för- och grundskolan, är en fråga som diskuteras mycket både runt köksborden och inom politiken. I Vallentuna diskuterades detta i barn- och ungdomsnämnden nyligen. Centerpartiet meddelade då att vår linje är att Bregott ska erbjudas som ett alternativ på våra skolor i Vallentuna.

Nämnden kommer ta upp frågan igen vid nästa möte, och då hoppas vi att vi får fler partier med oss. Flera andra kommuner har gått denna väg och på gymnasiet i Vallentuna serveras redan Bregott efter ett beslut av utbildningsnämnden.

Frågan om Bregott handlar bland annat om mättat fett kontra fleromättat och tillsatser kontra naturliga produkter. Den handlar också om ett stort intresse och medvetenhet från dagens föräldrar, och de nya forskningsrön som presenteras då och då. Livsmedelsverkets rekommendationer är ”högre andel fleromättade fettsyror och längre andel mättade fettsyror av den totala fetthalten.” Detta är något Centerpartiet tycker går att uppnå på flera olika sätt.

Eftersom åsikterna går isär, tycker vi det är en bra lösning att barnen och ungdomarna själva får välja vad de vill ha på sin smörgås. Vi tror de flesta kommer välja att äta det de gör hemma.

I Centerpartiet i Vallentuna har vi som målsättning att så långt det är möjligt kunna erbjuda ­naturlig mat utan tillsatser, gärna ekologisk och närproducerad. Vi tror det är det enda hållbara för framtiden. Och vi får inte glömma att maten ska vara god också!

Lotta Viberg

Sofia Segergren

Björn Furugren Beselin

Centerpartiet i Vallentuna

Smörgåsfett är en politisk fråga i Vallentuna. Centerpartiet före­språkar val­frihet.