ANNONS

Ett gott samhälle är inte fyllt med klotter

ANNONS

Svar till ”Jag saknar graffitin längs Roslagsbanan” den 25 februari:

Varför ska inte trista betong­ytor prydas av konstverk som skapats på frivillig väg och inte kostat samhället någonting?

En anonym konstnär som vill säga något till sina medmänniskor eller bara visa vackra bilder, varför ska det hindras eller raderas?

Svaret är att det goda samhället kräver detta. Det allmänna rummet i ett välordnat samhälle utformas för att passa alla och tål därför inte för mycket av enskilda initiativ. Det är en del av att upprätthålla allmän ordning att den offentliga miljön utformas enligt de av medborgarna valda representanternas riktlinjer.

Det goda samhället kännetecknas av rena och städade allmänna ytor, folk slänger skräp i papperskorgar och plockar till och med upp hundbajs.

I andra delar av världen finns samhällen som präglas av våld och kriminalitet. Där är gatorna belamrade med sopor och väggarna fyllda av klotter. Tomter är muromgärdade, dörrar låsta och fönster gallerförsedda.

Låt oss värna det goda samhället genom att upprätthålla dess yttre kännetecken, även om det kostar oss vissa skönhetsupplevelser.

Ola Jennebrink.

ANNONS
ANNONS