Facebook och tobak är lika vanebildande

Det finns inga större skillnader på nätverket Facebook som i början av 2011 hade cirka 600 miljoner aktiva medlemmar och tobak nu för tiden. Förutom att tobak kostar en hel del och säkert har ihjäl en långsamt och att facebook tar alldeles för mycket tid från en.

En stor del av människor med ett Facebook-konto känner ett behov av att logga in ett par gånger om dagen. Så fort man får tillgång till en data eller internet över huvud taget – som man hittar i princip överallt – ska det loggas in på Facebook.

Det är som en liten bubbla där allt ska läsas, skrivas, gillas till och med checkas in på platser runt om in världen. Man hinner även få information om vad som föregår runt om i världen som inte ens Dagens Nyheter eller någon av kvällstidningarna fått information om eller hunnit skriva om.

Det sitter som ett slags beroende i fingrarna att man klickar sig fram till Facebooks startsida utan att man ens hunnit tänka på det.

Detta har gått så långt att elever och klasskamrater jag nästa dagligen ser och träffar på hellre väljer att sitta med ögonen inspärrade i sina mobilskärmar än att hänga med under lärarnas genomgångar. De väljer helt enkelt att läsa om hur vänner eller bekanta har det eller är sysselsatta med än att få rätta kunskaper.

Något annat som är helt absurt är att det i själva verket inte ens går att ta bort sitt konto på Facebook längre. Man kan välja att inaktivera kontot och då tar man bort sitt konto så att vänner och andra inte längre kan se det men det raderas inte. Man kan aktivera kontot lätt genom att bara logga in igen och få allt återställt inom loppet av 24 timmar. Vilket gör det svårare för människor som vill ta avstånd från Facebook.

Hur allvarligt är detta egentligen och vad ska man göra för att få alla dessa elever koncentrerande under lektionerna?

Ungdomar spenderar stor tid vid datorn och kollar facebook, menar insändarskribenten.arkivbild