Min lokala hjälte

Fågelbajset vid badet – ett miljöproblem

Vitkindade gäss ställer till problem för dem som vill bada vid Svanholmsbadet, men kommunen tar inte tag i problemet enligt insändarskribenten.
Vitkindade gäss ställer till problem för dem som vill bada vid Svanholmsbadet, men kommunen tar inte tag i problemet enligt insändarskribenten.

Danderyd har klättrat upp från plats 150 till 54 på tidningen Miljöaktuellts rankning. Kan skälet möjligen vara att Danderyd fick en egen miljö- och hälsoskyddsnämnd (MHN) 2012? Något annat skäl till avancemang är svårt att se.

Den enda viktiga djupdykningen nämnden gjort är att inspektera tandläkarmottagningarna. Senaste mötet ställdes in på grund av ärendebrist.

Ett exempel på undermålig miljö är Svanholmsbadet. Stranden och gräset ovanför är fulla av fågelbajs. Att lägga ner en badhandduk eller picknicka är uteslutet. Ryktet har spridit sej och allt färre barnfamiljer vill besöka badet. Skylten om ”excellent badvatten” lyser hånfullt vid denna potentiellt underbara badstrand. Alltsedan förra året har jag pekat på problemet, först i tekniska nämnden, sedan i MHN. Men majoriteten reagerade inte.

Miljöförvaltningen ombads göra en utredning om vem som är ansvarig. Utredningen mynnade ut i att inget behövde göras i år eftersom viltkommittén hade fått dispens för skyddsjakt på vitkindade gäss. Vid kontakt med tekniska kontoret fick jag veta att jakten skulle få börja 1 juli och man lovade informera viltvårdarna om situationen vid badet. Medan jag hoppfullt väntade på att gässen skulle försvinna så måste ju bajset sopas upp. Fritidsförvaltningen kontaktades och en patrull skickades till badet. Den 7 juli besökte jag åter badet och möttes av flockar med gäss – och mycket bajs.

Det borde ha varit solklart för majoriteten att ta sitt ansvar och måna om badplatserna under den korta säsongen.

Eftersom åtminstone tre nämnder är berörda borde miljönämnden ha skött samordningen av denna relativt ringa insats.

Folkpartiet har en annan linje som innebär bättre samordning och planering. En sådan linje vore klart bättre än att jag som representant för oppositionen i MHN tillsammans med flitiga tjänstemän på några förvaltningar ska söka lösa problemet under några vackra sommardagar då alla hellre hade gått och badat. Dock ej vid Svanholmsbadet!

Elvy Svennerstål (FP)

Gruppledare i Miljö- och ­Hälso­skyddsnämnden