ANNONS

”Fantastisk blandning på folk i Sätra”

Sätra – ett område där människor kan mötas över gränserna.
Sätra – ett område där människor kan mötas över gränserna.
Att bo i ett mångkulturellt område som Sätra är fantastiskt, tycker insändarskribenten Mariana Vikström. Ibland hör hon rasistiska kommentarer från grannar – och tycker att det är jättetråkigt.
ANNONS

Häromdagen, när jag skulle slänga soporna, mötte jag en av mina grannar i trapphuset. Sopnedkastet var blockerat av soppåsar, så jag utbrast ”oj, här var det fullt!”, varpå vi började prata. Jag undrade vad som gått snett med sophämtningen, om det var strejk igen (jag hade varit bortrest de -senaste veckorna och var inte uppdaterad på vad som hänt på hemmaplan).

I samband med att jag fick svar på frågan, yppades också nationaliteten på de grannar som enligt denne granne ”ställt till” detta sophaveri och fick förklarat att det ju berodde på just deras nationalitet samt att folk med just den nationaliteten inte vet hur man handskas med sopor.

Det är tyvärr inte första gången jag hör den typen av kommentar i mitt bostadsområde. Som om nationalitet eller efternamn hade med saken att göra! Jag blev ändå överraskad av kommentaren och ifrågasatte dessvärre inte hans uttalande. Men faktum är att jag valt att bo kvar här, därför att jag trivs. En av många olika anledningar till att jag trivs just här i Sätra är den fantastiska blandning av människor i olika åldrar, med olika bakgrund och erfarenheter som samlats här, i denna lilla förort nära skogen och Mälaren.

Ett annat ord för rasism är främlingsfientlighet. När ”den andre” (till exempel grannen) är en främling riskerar nämligen fientligheten att slå rot.  Därför är jag för evigt tacksam över att ha haft privilegiet att bo, studera och arbeta i mångkulturella miljöer där främlingar blivit vänner och bekanta.

Jag önskar att alla skulle ta tillvara på det privilegium som det är att bo just här, i vackra, lugna, mångkulturella Sätra!

Mariana Vikström

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.