Faran med att prata i mobilen när du kör

Igår blev jag nästan påkörd när jag skulle korsa ett helt vanligt övergångställe på Vallhallavägen med grön gubbe framför mig. Orsaken var att, som så ofta numera, en bil stannade mitt på övergångstället så att jag nästan inte kunde komma förbi. Dessutom var bilisten djupt försjunken i ett samtal i sin mobiltelefon.

Och just som jag börjat korsa gatan sveper en skåpbil plötsligt förbi det stillastående fordonet, tvärnitar i sista sekund då föraren, som även han pratar i mobil, får syn på mig.

Detta är andra gången på tre dagar som någon stannar mitt på ett övergångsställe och blockerar min väg, föregående tillfälle inträffade på Abrahamsbergsvägen. Anmärkningsvärt är att i bägge fallen satt föraren försjunken i mobilsamtal, något som är strängt förbjudet i övriga världen då man är ute och kör, men som man av någon outgrundlig anledning ser mellan fingrarna med här i mobilens heliga Mecka!

Men det värsta var ju att bilisten som stannat på övergångstället på Vallhallavägen blockerade sikten för övrig trafik så att andra bilförare inte kunde se vare sig rödljus, varningsskyltar eller att någon var på väg över gatan.

Som innehavare av körkort vet jag att det är straffbart att köra mot rött som bil nummer två gjorde och även att köra om ett annat fordon strax innan eller på ett övergångsställe. Och frågan är om det är så värst lämpligt att stanna med sitt vrålåk precis på den plats där fotgängare och cyklister har som rutin att ta sig över?

Så jag undrar vad det är som går före, den personliga friheten att få tala i mobilen var och när som helst och att då riskera att bli ouppmärksam i trafiken eller fotgängarens säkerhet på gator och torg?

Peter Lindahl