Färre busslinjer och tider drabbar oss unga

Jag är en 14 årig tjej som bor i Jakobsberg och tycker att nerdragningarna av Järfällas buss­linjer är helt orimliga. Värst är det för barnen. Vi har inte tillgång till att sätta oss i bilen. Vissa av oss är beroende av bussen för det är inte alla som har möjlighet att ta sig till skolan på egen hand.

Avgångstiderna ska dras ner för 133 busslinjer, varav åtta drabbar Järfälla. Självklart hade det kunnat vara värre, men denna minskning är inte så kul för dem som blir drabbade, bland annat jag och min bror.

Jag och min bror måste korsa en stor och väldigt trafikerad väg för att ta oss till skolan och den vägen är läskig nog för en åtta­åring att korsa. Det sista vi behöver där är att vägen får mer trafik.

Vi måste också alla försöka minska utsläppen i dagens samhälle och lösningen är inte att dra ner på kollektivtrafiken. Utsläppen kommer att öka om vi ska utgå från att föräldrar kan skjutsa för att bussen inte går. Nerdragningarna drabbar så många människor och bidrar bara till mer trafikkaos i kommunen.

Jag förstår att man kanske måste lägga ner vissa busslinjer – men snälla, gör det inte så radikalt. Det måste finnas en annan lösning, vad som helst verkar mer vettigt än att göra skolvägen för barn farligare än vad den redan är.

I en så stor kommun som Järfälla, en av Sveriges största, så är det inte rimligt att dra in så mycket på busslinjerna som man gör nu. Precis som Lokaltidningen Mitt i skrev i ett tidigare reportage, Järfälla utvecklas så fort. Om man ska ändra busslinjerna så borde det väl ändå vara att utöka antalet linjer?

Nerdragningarna är inget som gör att jag känner mig tryggare på vägen, snarare tvärtom. Ju fler fordon på vägarna, desto större risk för kaos och skador vilket leder till ökad otrygghet för både barn, vuxna och föräldrar.

Olivia, 14 år