ANNONS

Fem apotek borde finnas i kommunen

ANNONS

Hur har det gått men apoteksreformen? Fiasko eller succé? Det beror på vilken sida av nätet man befinner sig.

Apoteksbolagen är givetvis glada och nöjda att få vara med på marknadens spelplan. Som kund är jag mer tveksam till den omtvistade reformen.

Wikipedia beskriver reform som: Omforma, omgestalta, förändra, förbättra till ett nytt och bättre samhälle. En tolkningsfråga som politikerna brukar säga.

Innan skeppssättningen av reformen för några år sedan kom en broschyr från Apoteket Omställning AB med en förstasida med en pratbubbla som sa: ”Snart får vi fler apotek i Sverige.”

Det skulle också bli bättre öppettider och lägre priser genom priskonkurrens. Receptbelagda läkemedel undantagna eftersom det är staten som godkänner priserna.

Hur blev det då? Jo, priserna har ökat kraftigt på bland annat receptfria produkter som värk­tabletter och tandvårdsartiklar med mera. Beträffande prissättningen ligger samtliga apotek cirka 20 procent över motsvarande varor som går att köpa i dagligvaruhandeln.

Genom reformen kom apotekskedjorna, med några få undantag, att ligga på exakt samma prisnivå om man jämför motsvarande produkter. En tillfällighet eller kartellbildning?

Enligt samma rapport var grundtanken att vi skulle vi få tillgång till ett apotek per 5 000 invånare, som i övriga Europa. Det kanske gäller i städerna men i glesbygdskommuner, som Upplands-Bro, och i övriga landet är det betydligt glesare mellan apoteken.

Upplands-Bro har enligt senaste uppdateringen en befolkning på drygt 25 000 invånare. Det skulle med en enkel matematikövning ge oss fem apotek. Om det inte finns något litet avlägset undangömt apotek kan jag fortfarande endast hitta två i kommunen.

ANNONS

Visionerna kan ibland vara vidlyftande, men verkligheten brukar visar sitt rätta ansikte även i en marknadsekonomi.

Nils L