ANNONS

”Jag fick bättre hjälp på Ama”

AMA ger hjälp till friska, skriver insändarskribenten.
AMA ger hjälp till friska, skriver insändarskribenten.
På AMA får man hjälp till jobb och en känsla av att göra skillnad, medan Vallentuna arbetscouchning är till för människor med mycket större svårigheter.
Om politikerna vill spara pengar borde de i stället ta itu med att socialsekreterarna slutar hela tiden.
Så skriver en Vallentunabo som har erfarenhet av båda.
ANNONS

Jag tycker det är otroligt sorgligt om politikerna stänger AMA för de har helt olika mål. Varför vill de sparka på en grupp människor som inte kan försvara sig eller ta vägen någon annanstans?

Om de vill spara vore det mycket bättre om de fick stopp på de stora personalbytena på socialförvaltningen som kostar enorma summor.

Deras mål är inte att få ut folk i jobb, i bästa fall ordnas praktik som kan pågå hur länge som helst. De ordnar sysselsättning, vilket kan vara att en dag i veckan åka till ett lager. Men det är inte samma sak som ett jobb och det AMA håller på med. VAC är till för folk som till större delen inte fungerar kognitivt såpass bra ute i samhället att de kan få ett jobb. Många bor på olika typer av gruppboenden då de inte klarar ett vanligt liv.

Klistra kuvert

Men de behöver någonstans att gå och kan till exempel få skriva ut och klistra igen kommunens kuvert eller sätta lappar på kuvert eller paketera saker för att ta några exempel. Det fanns några datorer, några böcker att läsa och ”kom i tryck” som fixade enklare sysslor som att fixa kuvert till kommunen. Dock är huvuddelen designad för att vara en plats att hänga på i stället för ett jobb eller praktik, i bästa fall med lite sysslor att göra.

Det är bra att Smidesvägen finns men det blir fel att föra in dem på AMA där då deras förutsättningar ser helt annorlunda ut. Jag är tacksam för den hjälp jag fick där och den behövdes men deras ensidiga upplägg efter de svagaste där gav ingen chans till utveckling eller kognitiv stimulans. Det jag helst av allt ville ha var ett arbete eller en praktikplats som skulle leda in i arbete men det var ingenting jag kände de kunde hantera.

AMA gör skillnad

Det gav ingen chans till en känsla att jag faktiskt var på en plats där mitt jobb och mitt bidrag gör skillnad vilket AMA verkar lyckats skapa på ett bra sätt.

Stäng inte AMA. Då försvinner mellansteget mellan arbetsmarknaden där de friska finns och arbetscouchning där de som behöver mest hjälp finns. Om AMA läggs ned kommer vi att falla mellan stolarna.

AMA är en plats som gör skillnad i människors liv. 

Joakim

ANNONS
ANNONS