ANNONS

”Fler hållplatser längre ut på ön”

Arkivbild.
Arkivbild.
Insändarskribenten vill se fler och bättre busshållplatser på Lidingö.
ANNONS

Väldigt många barn, ungdomar och vuxna åker buss varje dag. Men längre ut på Lidingö så är busstillgängligheten sämre och busshållplatserna är väldigt opraktiska.

Busshållplatsen kan vara en möglig gammal bänk eller bara en stolpe med busstider. Om man jämför med hur busshållplatserna är längre in på ön så är de mycket ­fräschare och i mycket bättre skick. Om alla busshållplatser skulle se ut som de gjorde längre in på ön så kan jag garantera att fler skulle föredra att åka buss.

För det första så sker det över 40 000 trafikolyckor per år. Och en stor del av den siffran beror på osäker trafikmiljö. Om vi på Lidingö skulle ta tag i den osäkra trafikmiljön längre ut på ön så skulle mindre skador ske. Nu är det också färre som inte åker kollektivt på grund av att till exempel busshållplatsen är för osäker och det är precis därför vi ska ha säkrare busshållplatser.

För det andra så skulle bättre busshållplatser betyda bättre kollektiv­trafik och det leder till att flera turister skulle åka kollektivt på ­Lidingö och då skulle det bara gå upp för Lidingös ekonomi. Då har man också tjänat ihop till vad det kostade att bygga busshållplatserna.

För det tredje, här på ­Lidingö kallar vi oss allt från “Lidingö – den gröna ön” till “Lidingö – hälsans ö”, men hur ska vi kunna leva upp till de titlarna om vi inte ens kan rusta upp busshållplatserna längre ut på ön så att fler föredrar att åka buss före bil. Vadå, ska vi kalla oss “Lidingö bilisternas ö” eller?!

Nu kanske du tycker att de som bor längre ut har bil som de kan åka med. Men är det miljövänligt, undrar jag? Svaret är nej.

Om vi bygger upp en säker kollektiv miljö här på Lidingö så blir det också en självklarhet för de som bor längre ut att åka buss, eftersom att då skulle det vara mer säkert också.

Sammanfattningsvis så vill jag bara säga att om vi här på Lidingö skulle bygga upp våran kollektivtrafik på ett säkert sätt för de längre ut på ön så minskar vi skaderisken och värnar om miljön samt ekonomin.

ANNONS

Ett kollektivtrafreek

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.