ANNONS

Flera skepp ger liv åt hamnen i Gustavsberg

Insändarskribenten menar att båtar ger en levande miljö.
Insändarskribenten menar att båtar ger en levande miljö.
ANNONS

Jag har under en tid försökt upplysa kommunen om både glädjen och nyttan av liv och rörelse i Gustavsbergs hamn. Att få in skepp och båtar och skapa en levande och vacker miljö. Jag har försökt få in skolskeppet S/Y Ellen som seglar med skolungdom 150 dagar om året. Vad skulle detta innebära för orten? Det blev blankt nej!

Att döma av samhällsbyggnadschefen Lars Öbergs reaktion, ska vi inte ha in några skutor och båtar i hamnen. Han meddelar vidare att enligt gällande detaljplan får överbryggning inte ske- (detta betyder att man inte får sätta dit bryggor och då blir det ju svårt att lägga till). Men så när jag grävde lite i detaljplanen, visade det sig att herr Öberg har fel.

Detaljplan 96 föreskriver att från Tornhuset och inåt byn föreslås träbryggor 10 meter ut från strandkanten. Nu duckar Öberg och ansvariga politiker och gör sig otillgängliga. Vi får tolka det som att trojkan absolut inte vill ha någon förändring. Viljan att backa och erkänna att man har fel är långt fjärran. Jag är redan obekväm för en del eftersom jag står för rättvisa och försöker få dem på spåret när de missköter sig. Men jag ger inte upp så lätt. Jag har genomridit stormar på världshaven i massor av år och vet att pumpa läns och ånga på.

Svanen af Stockholm är en skonare om 29 meter som jag äger och som ligger till allmän beskådan i hamnen och jag får ofta höra hur trevligt detta ser ut- knappast motsatsen. Jag sätter allmänintresset och stadens skönhet i en framskjuten position – ungefär som en galjonsfigur.

Självklart ska Gustavsberg bli en vacker pärla i havsbandet- hit ska man söka sig för att få ro och njuta. Om ni förstår vad jag menar.