Flygbullret kan leda till att Väsby avfolkas

Insändarskribenterna oroas av nya planerade flygningar över Väsby. ARKIVBILD
Insändarskribenterna oroas av nya planerade flygningar över Väsby. ARKIVBILD

Insändaren med rubriken ”Vi i Väsby har det bra som bor nära Arlanda” den 4 september sällar sig till alla anonyma insändarna med samma innehållsmönster, nämligen att skribenten störs mer av något annat än flygbuller och att flygbullerstörda i den jämförelsen saknar rätt att klaga. Om man störs av flygbuller antyds flytt och att även störda har nytta av flygplatsen.

Om nu dagens flygtrafik upplevs som mindre störande så är det inte något som har kommit av sig självt.

Det är ett resultat av Föreningen Väsbybor mot Flygbullers uppföljning av gällande villkor, gynnsamma vindar och ett minskat antal flygplan som trafikerar flygplatsen. Flygplatsen hindrar bebyggelse av området kring Löwenströmska sjukhuset av flygbullerskäl och på samma sätt kan överflygningar av tätorten i framtiden bli förödande för ortens byggplaner.

Det är i det perspektivet Väsbybor måste se flygplatsens nya ansökan. Flygplatsen har ansökt om att varje vardag med nordliga vindar klockan 06–22 få passera över Väsby med ett flygplan i genomsnitt varannan minut.

Det är den framtiden, med en extra bullerkälla över tätorten, som tillskyndarna kräver total underkastelse till. Det innebär i praktiken att insändarna förespråkar att Väsby skall avfolkas till förmån för Arlanda.