ANNONS

”Flytta firandet till Jakobsberg”

Görvälns slott.
Görvälns slott.
Alla har inte bil och kan inte ta sig till Görväln. Flytta firandet av 6 juni till Jakobsberg - för integrationens skull. Det föreslår insändarskribenten.
ANNONS

”Snart är det dags för den svenska nationaldagen och firandet den 6 juni.

Miljön kring Görvälns slott är oslagbar och underbar, en plats väl lämpad för större evenemang. Dock en stilla undran, en reflektion. Gör Järfälla kommun tillsammans med Hembygdsföreningen indirekt sig skyldig till kulturell desintegration?

I kommunen finns ett stort inslag av svenskar med annan kulturell bakgrund. Kommunen tillgodoser i görligaste mån social och ekonomisk integrering, men förbiser tyvärr ofta kulturell integrering.

Att ta sig till Görvälns slott (även om det finns gratisbussar) är inte helt lätt för barnfamiljer och äldre. Alla är inte bilburna. Av denna anledning minskas möjligheterna att uppleva våra svenska traditioner och seder, vilka i sig håller samman samhället och får människor att känna samhörighet med andra medborgare, ung som gammal.

I centralorten, Jakobsberg har firandet av valborgsmässoafton och midsommar helt lagts ner. Dessa festligheter bedrivs numera i kommunens periferi.

I Jakobsbergs centrum finns Riddarparken, en mycket uppmärksammad och tidigare prisbelönt park. Vore det inte mer praktiskt att förlägga större traditionella högtidligheter dit?

En plats för svenskar av alla kulörer, unga som äldre. Parken inbjuder och talar för det.

Ge barnen och deras familjer en fin upplevelse att ta del i våra kulturella evenemang. Barnen och ungdomarna är vår framtid. De kommer att föra våra traditioner vidare. Bryt utanförskapet!

Det är inte bara frågan om valborgsbrasor, vårsånger eller ”små grodorna”. Det är större än så! Seder, samhällelig kunskapsutveckling och gemenskap.

ANNONS

Kulturell integrering!”

Jakobsbergsbo och kulturvän

Här kan du läsa fler insändare.

Fakta

Vill du säga din åsikt?

Skriv om något som gör dig glad, upprörd eller fundersam. Eller varför inte hylla en hjälte?

Skriv din insändare på mitti.se/insandare och skicka gärna med bilder – vi vill ha många foton!

Din text kan publiceras både i tidningen och på hemsidan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Järfälla direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.