Min lokala hjälte

Flytten av parkeringen kan bli en miljöskandal

Är det bara Sollentunapartiet som inser idiotin i att skövla en massa skog alldeles nära Rösjöns naturreservat för att få plats med flera hundra bilar. Samtidigt vill kommunen bygga hus på det område där bilarna nu parkeras, det vill säga Väsjöbackens parkering. Att bygga här innebär att vi måste sanera marken som delvis använts som tipp för byggmassor med mera. Förutom att vi måste forsla bort tippmassorna och sedan lägga dit nya giftfria massor måste vi också påla hela området som ligger på instabil lera.

Sollentuna kommun har lovat att försöka minska utsläppen av koldioxid med 40 procent fram till 2020. Hanteringen av parkeringsfrågan strider helt mot detta. Dels tar vi bort stora mängder värdefulla träd som förbrukar koldioxid och dels kommer alla arbetsmaskiner att spy ut mängder av avgaser. Detta bara för att vi absolut måste bygga bostäder på den nuvarande parkeringen.

När det gäller bostäderna kommer de att bli extra dyra eftersom man måste sanera och påla marken. Dessutom vill man muddra Väsjön för att lägenhetsinne­havarna ska få en snygg vattenspegel att titta på, vilket kommer att bidra till ytterligare miljöförstöring.

Samtidigt vet vi att det är svårt att bli av med nya bostadsrätter i Sollentuna. De är för dyra. Under våren har man fått 150 000 kronor i handen av Veidekke om man köpt en ny lägenhet i Protonen vid Frestavägen. HSB har skjutit upp sitt byggande vid Rösjö ängar för att man inte får köpare till alla lägenheter där.

Jag tror alla är överens om att vi behöver nya hyreslägen­heter i Sollentuna. Men att bygga hyres­lägenheter på Väsjöbackens parkering är fullständigt orealistiskt. De blir alldeles för dyra.

Slutsats: Förtäta gärna i Södersätra och Norrsätra där det går lätt att exploatera marken och där tomtinnehavarna vill det, men gör inte den gigantiska dumheten att flytta Väsjöbackens parkering. Kommunen sägs gå mot sämre ekonomi. Ska vi verkligen satsa skattebetalarnas pengar på dyr exploatering i stället för att förbättra verksamheten i skolor, förskolor och omvårdnad?

Ewa Hellström-Boström, ­Sollentunapartiet

Lägenheterna som planeras vid Väsjöbackens parkering kommer att bli för dyra, anser Ewa Hellström-Boström.arkivbild

Förtäta gärna i Södersätra och Norrsätra där det går lätt att exploatera marken och där tomtinnehavarna vill det, men gör inte den gigantiska dumheten att flytta Väsjöbackens parkering.