För mycket läxor och prov samtidigt

Läxor och prov är självklart bra, men det kan också vara dåligt och i vissa fall hanteras på fel sätt. Att ha för många läxor samtidigt som man har ett prov går inte ihop. Det skapar förvirring, man blir trött och man blir stressad och läxorna blir därför svåra att göra när man inte vet vilken av dem man ska börja med eller vilken man ska plugga mest på.

Ungdomar vill ha tid för sina kompisar och sina sporter också. Att ha många läxor och prov på samma gång kan låta väldigt bra. Att man lär sig mycket mer eftersom man har fler läxor, att det går fortare att lära sig fler saker, eller att lärarnas planering går fortare framåt och att föräldrarna då blir nöjda.

Men egentligen ska man gå i den takt som behövs för att alla ska kunna förstå. Jag undrar hur lärare tänker när de ger ut många prov samtidigt. Jag skulle fråga eleverna om det är några andra prov och läxor den veckan innan jag delar ut provdatum.

När terminen slutar är det spänt innan man ser vad man får för omdöme. Du kan känna dig mycket säkrare om du vet att du har gjort bra ifrån dig på ett prov eftersom du hade hunnit plugga till det.

Lärarna och rektorerna kan samarbeta och gemensamt fatta ett beslut. Läxor och prov är bra, men i måttliga omgångar.