Min lokala hjälte

För svårt att kompostera i Stockholm

När du komposterar får du en näringsrik gödning och förbättrar jorden i din trädgård. Dessutom får du tillfredsställelsen av att veta att du bidrar till en bättre miljö.

Det är idag tillåtet att kompostera trädgårdsavfall som löv och kvistar på den egna fastigheten. För att få kompostera köksavfall måste man skicka en skriftlig anmälan till miljöförvaltningen. Anmälan är kostnadsfri för en- och tvåfamiljshushåll. För flerfamiljshus och verksamheter är avgiften 2 940 kronor.

Matavfall som lämnas tillinsamling omvandlas till biogas som kan driva stadens bilar och bussar. Staden har fem platser där man kan lämna sitt matavfall och denna omvandlas till bland annat biogas. Inte en enda av dessa finns i innerstan! I New York kan invånarna runt om i staden lämna avfall för kompostering. Tunnor finns utställda fyra dagar i veckan på Union Square så att de som går förbi kan kasta sina matrester. Dessa fylls snabbt på. Låt oss i Stockholms innerstad också få tillgång till detta. Det ska vara enkelt att kompostera!

Anne-Christine Carlberg