ANNONS

Ge barn till föräldralediga rätt till 30 timmar på förskolan

Illustrationsbild på en förskolegård.
Bilden är en genrebild.
”Föräldrarnas situation får inte leda till att barnen skickas hem efter tre timmar och därmed ges sämre rättigheter och möjligheter än andra barn”, skriver Miljöpartiets gruppledare Sara Ridderstedt.
ANNONS

Förskolan spelat en avgörande roll för att alla barn får tillgång till språket, till gemensamma upplevelser och till möten som ökar förståelsen för varandras olikheter.

Förskolan lägger grunden för det livslånga lärandet och är en förberedelse inför förskoleklass samt vidare skolgång.

I förskolan får barnen möjlighet att under roliga och trygga former lära sig saker genom att: leka, skapa och utforska — på egen hand, i grupp och tillsammans med vuxna.

I Upplands-Bro har Minoritetsalliansen (M, L, C, KD) valt att införa max 15 timmar per vecka för barn till föräldrar som saknar arbete eller som är föräldralediga med yngre syskon.

Att begränsa barns möjlighet att ta del av förskolans pedagogik och gemenskap är i grunden oförenlig med en modern syn på förskolan.

Förskolan är en pedagogisk verksamhet med egen läroplan och utbildade pedagoger. Det har förtydligats ytterligare i och med den nya skollagen. Förskolan erbjuder en genomtänkt mix av lek, kompisar, pyssel och pedagogik som den arbetslösa föräldern med krav på arbetssökande på heltid eller den föräldralediga med ett eller flera syskon att ta hand om ofta har svårt att erbjuda.

Forskning visar att barn som får sin vistelsetid på förskolan beskuren ofta upplever en brist på kontinuitet och känner sig utanför.

Språkutvecklingen för barn med annat modersmål än svenska är ett exempel. Om barn med annat modersmål än svenska får leka med andra barn lär de sig snabbare att uttrycka sig på det svenska språket.

Sedan 1 januari 2020 är Barnkonventionen lag i Sverige för att säkerställa lika rättigheter och möjligheter för alla barn.

ANNONS

Miljöpartiet anser att förskolan ska vara till för barnens behov.

Föräldrarnas situation får inte leda till att barnen skickas hem efter tre timmar och därmed ges sämre rättigheter och möjligheter än andra barn. Enligt likvärdighetsprincipen ska barnen ges samma chans att ta del av förskolans verksamhet.

Sara Ridderstedt (MP), ledamot, Kommunfullmäktige


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands-Bro direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.