ANNONS

”Metoo: Förändringen måste börja nu”

Manifestation i samband med Metoo-uppropet på Sergels torg den 22 oktober 2017.
Manifestation i samband med Metoo-uppropet på Sergels torg den 22 oktober 2017.
Personligt ansvar måste kombineras med konkreta politiska förslag, anser Centerpartisten Sofia Segergren om det ska bli en verklig förändring efter metoo.
ANNONS

Under hösten har #metoo skakat om Sverige. Kvinnors berättelser har visat hur utbrett sexuella trakasserier och sexuella övergrepp är i vårt samhälle. Nu när fler ögon öppnats är det dags att börja förändringen.

”Alla har ett ansvar”

Tjejer och kvinnor ska inte behöva finna sig i att utsättas för nedvärderande språk, tafsande och sexuella övergrepp, vare sig i skolan, på jobbet, i hemmet eller i det offentliga rummet. Alla ska ha samma rättigheter och känna sig trygga.

Alla har ett ansvar att rannsaka sig själva. Men för att få en verklig förändring måste också det personliga ansvaret kombineras med verkningsfulla och konkreta politiska förslag.

När Alliansen i Vallentuna kommun i december antog ”Handlingsplan Tryggare Vallentuna” fick därför sexuella trakasserier extra fokus.

Vill stärka kvinnojourer

Vi poängterar att det är viktigt att förebygga och åtgärda sexuella trakasserier för att skapa trygga uppväxtvillkor för barn och ungdomar. Även rikspolitiken har påverkats. Centerpartiet vill stärka Kvinnojourerna så att varje kvinno- och tjejjour i Sverige kan heltidsanställa en person till, samt fördubbla anslagen till Nationellt Centrum för Kvinnofrid så att inte verksamheten urholkas och kompetens går förlorad.

Vi tycker att straffet måste bli hårdare för den som utnyttjar någon som är i beroendeställning. Vi vill också att brottet synnerligen grov våldtäkt och våldtäkt ska kunna leda till längre fängelsestraff. Därtill måste också preskriptionstiderna för sexualbrott förlängas.

Bättre undervisning i skolan

Föräldrar har ett stort ansvar för att barnen ska lära sig om alla människors lika rätt och värde. Men barnen måste också få en bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan. Vi vill därför införa sex- och samlevnad som ett obligatoriskt ämne på lärarutbildningen så att lärare kan få verktyg till sin undervisning.

Förslagen är tillsammans med våra tidigare miljardsatsningar på fler poliser och ett förstärkt rättsväsende viktiga steg för att skapa ett tryggare Sverige för alla oavsett om du är kvinna eller man.

Sofia Segergren Gruppledare för Centerpartiet i Vallentuna kommun

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.