ANNONS

Förbud mot vinster i vården sparar inget

ANNONS

De som vill förbjuda vinster i välfärden argumenterar oärligt. Argumentet att det skulle sparas skattepengar med ett vinstförbud är inte sant. 60 procent av vårdcentralerna i länet drivs av privata aktörer, både företag och kooperativ. De har samma kvalitetskrav som de landstingsdrivna vårdcentralerna, men har ofta nöjdare patienter och personal.

Om de sen gör en vinst så är det mycket av det som återinvesteras i verksamheten. Och det blir inte dyrare för skattebetalarna i länet ändå. Det är en myt. I själva verket driver många av dessa företag på utvecklingen av smartare vård som passar patienten bättre.

Vid ett förbud mot vinst är det klart att moroten för en entreprenör att investera tid och egna pengar för att bygga upp en verksamhet försvinner. Då måste landstinget ta över och stå för denna vårdcentral och alla investeringar i lokaler, personal och utrustning. Det innebär en stor påfrestning på landstingets resurser som varken gynnar dig som patient eller skattebetalare.

Valfriheten har lett till att fler småföretag startats, ofta av kvinnor. När de som jobbar i en kvinnodominerad bransch både kan välja arbetsgivare och att bli företagare ökar jämställdheten och lönerna. Centerpartiet vill tillåta alla goda krafter att delta i samhällsbygget och vår gemensamt finansierade välfärd. Det är bara om många aktörer och eldsjälar medverkar som vi får fram de smarta idéerna för hur vi moderniserar vården. Det är inte främst politiker som sitter inne med de rätta svaren, utan istället duktiga medarbetare i vården som vet och kan, om de tillåts påverka och bestämma.

Du har som patient fått möjligheten att välja vårdcentral. 1,1 miljoner av länets invånare har valt en vårdcentral som drivs av en privat aktör. Vi vet att du är fullt kapabel att fortsätta välja. Politiker ska inte bestämma om vilken vård som passar dig bäst.

Karin Fälldin (C), Bandhagen

kandidat i landstingsvalet

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort – Farsta Sköndal Gubbängen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.