ANNONS

Förskolan har för stora barngrupper

ANNONS

Jag tror inte jag är ensam förälder om att känna att måttet nu är rågat i Tyresös förskolor.

Jag lämnar min 2-åring i en grupp på 21 barn om dagarna.

All forskning jag läst, både av psykologer och pedagoger, rekommenderar grupper på 13–14 barn för barn under tre år. Långt under Tyresös maxtak alltså!

Trots osedvanligt skickliga och engagerade pedagoger är det stojigt och en tuff ”arbetsplats” för små barn som har svårt att sortera bland stimuli och som har fullt upp med att utveckla det egna jaget och lära sig att förhålla sig till andra. Vilken förälder vill lämna sitt barn i en miljö som inte är lämplig?

Min fru och jag har båda valt att gå ner på deltid för att kunna minimera tiden på förskolan. Det är förstås ingen ultimat lösning varken för privatekonomin eller samhällsekonomin.

Det är inte heller en lösning alla föräldrar har möjlighet att ta till. Det är inte okej att kommunen löser platsbrist med att tvinga förskolorna att ta emot till och med fler barn än deras egna, redan från början för höga, maxtak.

Det finns få frågor jag tycker kan vara viktigare än denna. Våra barn har rätt till en för dem anpassad, lugn och trygg miljö på förskolan.

Det här ökade trycket har dessutom lett till att personal blivit sjukskriven, så i kaoset av alla barn ska dessutom vikarier försöka skapa ordning och reda.

Personalen på vår förskola klagar aldrig, men på en direkt fråga om de tycker att det är okej som de är svarar de att det såklart inte är lämpligt för barnen att vara i de stora grupperna och att de märker av att det hämmar många av barnen och att det blir svårare för de barn som behöver lite extra lugn och ro. Det här är inte okej. Jag tror att många föräldrar med mig kräver att styrande politiker tar ansvar nu!

ANNONS