ANNONS

Förstörd växtlighet längs vägkanterna

ANNONS

Mitt i Nacka publicerade den 18 juni en insändare som ifrågasatte våra arkeologiska upptäckter och ryska källor. Källorna är våra museikollegor i St Peterburg som gett oss tillgång till Tsar Peters order och Apraksins rapporter. Som ansvarig museichef för Museet HAMN har jag bett vår slagfältsarkeolog Tomas Englund besvara denna insändare. Vi önskar även insändarskribenten välkommen till vårt museum, så kan vi visa varför vi kommit fram till den slutsats som just nu är ämnet för en kommande bok.

LG Nilsson, museichef

Museet HAMN

Utgången av slaget vid Baggens­stäket 1719 har i den svenska historieskrivningen setts som en svensk seger. Medan man i den ryska historien ser utgången som en rysk triumf. Att båda parterna tillskriver sig segern är inget konstigt i sig, det finns flera liknande exempel genom historien. I praktiken är det faktiskt möjligt att båda parterna segrade i och med att det var två olika drabbningar med olika förutsättningar som rasade parallellt på vardera sidan av inloppet.

I uppgifter från svenska arkiv i form av exempelvis ögonvittnesskildringar, stridsredogörelser och generalmönsterrullor står inte att läsa att det var en överväldigande seger på södra sidan av inloppet. Däremot kan man utläsa att sörmlänningarna retirerade från slagfältet samt blev av med en stor mängd utrustning då ryssarna var kvar på valplatsen och plundrade de stupade svenskarna. Något som rimligtvis bör tolkas som ett svenskt nederlag. Ett resonemang som även bekräftas av omfattande arkeologiska undersökningar av slagfältet. Hur man sedan i den svenska historieskrivningen kan få det till att det var en överväldigande svensk seger är ju minst sagt märkligt. Vad beträffar tremänningarna deltog de inte i huvuddrabbningen som tidigare hävdats, utan var ”endast” inblandade i några skärmytslingar som föregick huvuddrabbningen.

Några skansar och landartilleri fanns inte heller som de bemannade. Skansarna uppfördes först efter slaget. Tremänningarnas främsta roll under slaget var i själva verket att bemanna galärerna tillsammans med båtsmännen. Något som de gjorde med bravur då beskjutningen från de svenska galärerna tvingade den norra ryska landstigningsstyrkan att retirera med stora förluster som följd. Det bekräftas genom de arkeologiska undersökningarna.

Avslutningsvis kan man utläsa i nyligen upptäckta opublicerade ryska samtida dokument om slaget att landstigningsoperationen vid Baggensstäket aldrig hade som målsättning att invadera Stockholm. Operationen var egentligen bara en i mängden landstigningar ryssarna gjorde under härjningarna somrarna 1719–1721. Vid flera tillfällen sattes då tusentals man i land för att härja och bränna. Dessutom bör generalamiral Fjodor Apraksin, som förde befälet över hela härjningsstyrkan, ha varit införstådd med att man inte invaderade en huvudstad med styrka på under 4 000 man. För en sådan operation krävdes snarare 15 000-20 000 man. Dessutom behövde en sådan operation iscensättas tidigt på morgonen och inte som den 13 augusti då de ryska förbanden sattes i land strax innan skymningen.

Att skriva om historien kan ibland vara smärtsamt. Men otvivelaktigt är att Södermanlands regemente liksom de tremänningar och båtsmän som bemannade galärerna kämpade tappert mot de numerärt överlägsna ryssarna. Den smärtsamma prestationen ska vi givetvis aldrig ta ifrån dem.

Tomas Englund

ANNONS

Projektledare, arkeolog

Vi promenerar runt i Nacka och njuter av fina sensommardagar. Tyvärr ser det hemskt ut längs vägrenarna.

Kommunens vägrensröjare har massakrerat växtligheten längs många vägar.

Små träd och buskar samt rosor har slitits sönder. Kvar står halvt söndertrasade rester, ibland mer än fem meter från trottoaren. 60-åriga björkar har fått barken söndersliten. Trist att se.

Det hela blir ju inte roligare av Telias miljardprojekt som innebär uppgrävda trottoarer och vägrenar och fula grushögar.

Och vart tar all uppbruten asfalt vägen? Återvinns den? Miljöpåverkan?

Vi måste värna om vår miljö och om vårt vackra Nacka.

Lars Folcke, gammal Nackabo

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Nacka direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.