ANNONS

”Hur kan ni försvara att kurserna försvinner?”

Insändarskribenten förstår inte försvaret mot att lägga ned teoretiska kurser på Haninges komvux.
Insändarskribenten förstår inte varför teoretiska kurser läggs ned på Haninges komvux.
Ulf Djupedal förstår inte hur man kan invända mot att matte, svenska och engelska borde finnas kvar på komvux i Haninge.
ANNONS

Replik på ”Inget behov av Komvux.”

Komvux framstår som en av få ljusglimtar när man betraktar svensk utbildning ur ett internationellt perspektiv.

Här kan den skoltrötte ungdomen få en ny chans eller­, vilket är det vanliga på vårt komvux, den ambitiösa invandraren få sin dröm om högskolebehörighet uppfylld.

Det är detta som genom oklara förutsättningar­ och långa resor försvåras i och med nedläggningen av det hög­kvalitativa teoretiska Komvux.

”F d anställd på Centrumvux” skriver att det är ologiskt att vårt Komvux har gymnasiekurser i fysik, kemi­, svenska, samhällskunskap, religion och historia när behovet saknas.

Vem kan invända mot detta? Dessa fåtaliga elever får naturligtvis beredas plats hos andra anordnare eller genom interkommunalt samarbete.

Lite undrande måste man väl vara inför detta i en tid då man i arbetslivet efterfrågar grundläggande kunskaper i just matematik, svenska och engelska

Ulf Djupedal

Jag skrev i min insändare framför allt om de ämnen som ingår i den grundläggande behörigheten för högskola och universitet; matematik, engelska och svenska­, som alltså krävs även för den egna utbildningen inom YH (yrkeshögskolan).

I dessa ämnen sattes det vårterminen 2017–vårterminen 2018 totalt cirka 700 betyg. Är det så lite?

I stället satsar man på korta yrkesutbildningar vilket­ man kan bejaka om det ger arbete.

Men lite undrande måste man väl vara inför detta i en tid då man i arbetslivet efterfrågar grundläggande kunskaper i just matematik, svenska och engelska.

Då det torde vara andra grupper som söker dessa (vilka de nu är) ställs på detta sätt grupper emot varandra­.

Vilka som ingår i ”F d anställd­ på Centrumvux” vill jag inte spekulera i, men denna grupp blev ju lite större­ till sommaren då flera lärare fick lämna Komvux samtidigt med att rektorn, som enligt politikerna var ansvarig för beslutet om nedläggning, högst frivilligt lämnade kommunen.

Ulf Djupedal

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Haninge direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.