Min lokala hjälte

Främlingen mitt ibland oss innebär en rikedom

Som stolt Vallentunabo gjorde det ont att läsa om vandaliseringen av flyktingbarnens boende, menar insändarskribenten.
Som stolt Vallentunabo gjorde det ont att läsa om vandaliseringen av flyktingbarnens boende, menar insändarskribenten.

Som stolt Vallentunabo gjorde det ont att läsa om vandaliseringen av flyktingbarnens boende. Jag är själv uppvuxen i Afrika och vet så väl att de människor som flyr sitt land, sin familj och sin kultur inte gör det av lättvindiga skäl. Det är tufft att komma som främling till ett nytt land, att inte behärska språket, att inte bli förstådd, att våga en ny början. Många har traumatiska erfarenheter bakom sig, de har satsat allt för att undkomma umbäranden, krig och tortyr.

De flesta flyktingar tas emot inte av oss i det välmående Europa, utan av länder som ligger i omedelbar närhet till de områden där oroligheter äger rum. När EU-kommissionär Cecilia Malmström frågade om EU kunde ta emot 800 flyktingar från krigets Libyen, fick hon kalla handen.

Av en vän som kommit hem från Tunisien, fick jag veta att Tunisien tagit emot 50 000 flyktingar från Libyen. Fattiga, muslimska familjer har tagit emot dessa direkt i sina hem. När han träffade fadern i en familj som tagit emot tio flytkingar och frågade hur han kunde klara det, svarade denne att han var ledsen över att det inte fanns någon kyrka i byn, för en av flyktingarna var kristen.

Att vända flyktingar och svaga ryggen förminskar oss som människor. Vi har allt att vinna på att öppna upp våra hjärtan och våra samhällen för de som kommer ­utifrån. Historien lär oss att det är de samhällen som varit öppna för nya kulturimpulser som varit de mest livskraftiga, de med störst utvecklingspotential. Att våga lära känna främlingen kan hjälpa oss att se vår eget arv med en ny respekt.

Vallentuna är en liten fredlig ö, men vi är också del av en global värld. Vi ska tillsammans sträva efter ett samhälle där vi respekterar varandra, oberoende av bakgrund. Vi ska inte förlora vår medmänsklighet, det dyrbaraste vi har.