Fri sjukvård och medicin för barn

För oss i Vänsterpartiet är det en självklarhet att inga familjer ska behöva tveka om att besöka sjukvården av ekonomiska skäl. Därför föreslår vi att all barnsjukvård ska vara avgiftsfri, även den akuta vården. Inte heller receptbelagd medicin för barn under 18 år ska kosta något.

I barnfattigdomens spår får vi berättelser om hur föräldrar inte har råd att hämta ut mediciner till sina barn. Det kan till exempel gälla allergimediciner nu i pollentider. När antibiotika skrivs ut delar man tabletterna och sparar på kuren till eventuellt nästa tillfälle. Eller så sparar man till ett syskon för framtida bruk.

Berättelserna är många och dystra och handlar om hur svårt det är för dem med låga inkomster att klara utgifterna för vård och mediciner.

Vårt län är segregerat. Många familjer har det hårt och kämpigt och barnets sjukdom kan för dem bli en ekonomisk påfrestning. Vi har som vuxna valet att stå och titta på eller åtgärda detta.

Vänsterpartiet väljer att finansiera dessa reformer och många andra genom att höja skatten med 25 öre. Då kan vi även genomföra att barn under tolv år får åka avgiftsfritt i kollektivtrafiken alla veckans dagar i vuxens sällskap.

Barn är vår framtid och det viktigaste vi har – därför prioriterar vi barn i vår budget.

Gunilla Roxby Cromvall (V)