Fuskarna är vinnarna när tobaken förbjuds

tobak

Fredagen den 31 maj var det tobaksfria dagen, när politiker och intresseorganisationer kampanjar för att det ska bli ännu svårare att sälja tobak.

Jag representerar ett nätverk av små servicebutiker runt hela Sverige och många av Stockholms gatuhörn. Vi säljer godis, kaffe, tidningar, lotter och tobak. Vi är mötesplatser för människor. Min butik är en knutpunkt i kvarteret där folk träffas och pratar bort en stund.

Politiker i Sverige och EU vill att tobaken ska försvinna, att alla paket ska se likadana ut, att mentol ska förbjudas och att varumärken inte ska få synas på paketen.

Vem vinner på det? Jo, vinnarna är de som fuskar. Paket utan varumärken eller paket i stängda skåp gör det mycket lättare att säja falsk tobak. Förbud får inte folk att sluta röka, de köper bara tobaken illegalt i stället.

Vi handlare är förlorarna. Vem köper skattad tobak i en seriös servicebutik för fullt pris, när de kan få sin tobak på gatan till halva priset? Vi förlorar både kunder som köper tobak och de som samtidigt köper tidningar eller glass, som vi tjänar våra pengar på.

Tobaksfritt betyder politik för er, men för oss betyder det att vi riskerar jobbet. När politiker pratar om tobaksförbud så pratar de om oss men inte med oss. De är välkomna till min butik för se hur jag arbetar och träffa mina kunder.

Benny Persson, ordförande, Butiker mot smuggling

Förbud får inte folk att sluta röka, de köper bara tobaken illegalt i stället, menar insändarskribenten.arkivbild

Vi handlare är förlorarna. Vem köper skattad tobak i en seriös servicebutik för fullt pris, när de kan få sin tobak på gatan till halva priset?