Ge dagis pengar till material och vikarier

Vi har en förskola i Sverige men det finns inga pengar till material och vi får inga vikarier. Förr fick vi åtminstone välja – material eller vikarier.

En grupp med 1–2 åringar, cirka 15–17 stycken eller en 4–5-års- grupp med 25–26 barn. En dag är en pedagog borta, eller utlånad till de mindre barnen och man har då ansvaret för 13 barn själv på den stora avdelningen. Eller är två personal på 16 små (många ettåringar). Detta är inte skolbarn vi pratar om utan förskolebarn!

Bland dessa barn är det många som vill ha uppmärksamhet. Visst, de med vassa armbågar som behöver hjälp ser till att få det – men de som inte gör sin röst hörd och inte har vassa armbågar?

Jag är totalt slut när jag kommer hem på kvällarna. Mitt huvud värker och det susar i mina öron. Var det för det här jag studerade och tog mitt studielån? Nej, i dag är det bara omsorg och se till att barnen inte gör illa sig.

Pedagogik? Jag är djupt besviken på mitt arbete och mina arbetsförhållanden. Men framför allt är jag så ledsen och bekymrad och rejält oroad för de barn jag ska ta hand om. Visst det är lätt att säga ”men byt jobb då”. Men jag har ingen annan utbildning och jag älskar verkligen att arbeta med barn. Jag vill ges bra förutsättningar för att kunna ge barnen en bra start i livet ihop med hemmen.

Jag vill kunna möta varje barn, utmana dem, vara en medforskande pedagog, ha roligt ihop och uppmuntra.

Jag vill inte säga nej, säga vänta flera gånger om dagen, skynda på, ha bråttom, höja rösten, behöva säga ”nej jag kan inte leka nu”.

Det är dags för all runt omkring barnen att reagera – föräldrar, förskolechefer, utbildningsnämnden, politiker, pedagoger med flera. Jag reagerar nu, vad gör du?

En pedagog

Överdimensionerade dagisgrupper och personalbrist gör att barnen far illa, menar insändarskribenten.foto: anna z ek

Framför allt är jag så ledsen och bekymrad och rejält oroad för de barn jag ska ta hand om.