Ge tiggarna jobb med att dela ut information

Lördag 17.00. Snömodd och 1,2 grader. Tiggarens arbetsplats utanför Konsum. Filtar och täcken. Just nu går han omkring för att få lite cirkulation i den frusna kroppen. Jag såg honom redan på förmiddagen.

Det är ett år sedan jag skrev ett inlägg på den här sidan om tiggarnas situation. Vad har Solna gjort under året? Vi kan läsa om enskilda kommuners initiativ att handskas med tiggeriet. I Ronneby låter man tiggarna sälja kampanjknappar för ett projekt för tjugo kronor. Hälften får man behålla. Ett lovvärt initiativ!

Solna har öppnat ett nytt kontaktcenter i Stadshuset för invånarna. Skulle inte tiggarna kunna hjälpa till och sprida information om detta genom att dela ut info-blad, och få en krona för varje blad som delas ut? Jag tycker inte det är värdigt för en vuxen man att behöva sitta ner, timme efter timme, och få ihop pengar för sitt uppehälle utan att göra något. Mitt förslag innebär att han får stå upp, vi möts på samma nivå och han har något som jag och andra kan vara intresserad av. I stället för att sträcka fram sin mugg ger han mig ett info-blad. Jag tror faktiskt att han skulle välkomna en sådan uppgift!

Vi som kommun har ett ansvar för de EU-migranter (låter bättre en tiggare!) som vistas här. Vintern hittills har varit mild men tänk om det smäller till? Det är definitivt inte bra för hälsan att sitta still i 10 minusgrader! Jag tror det inte är en fråga ”om” utan mer ”när” vi få se en löpsedel med texten ”Tiggare frös ihjäl utanför Konsum” eller ”Tiggare dog i sviterna av nedkylning”. Ska det behöva gå så långt?

Tiggeriet måste lösas på EU-­nivå. Danmark har förbjudit tiggeri, Norge är på väg att gör detsamma. Ska vi göra det i Sverige? I Solna? I Bergshamra?

Vi har en ny socialnämnd i Solna och en ny ordförande för densamma. Arion Chryssafis, vad har du för strategi för EU-migranterna? Jag skulle väldigt gärna vilja ställa frågan i socialnämnden men, av någon anledning vill du inte det, så jag får i stället ta den här omvägen. Jag välkomnar ditt svar!

Göran Thingwall ledamot för BEP i kommunfullmäktige

Kommunen har ansvar för de EU-migranter som vistas här, anser Göran Thingwall. Bilden visar ett läger i Stockholm.arkivbild