Gör brandstationen i Kransen till kulturhus

Förvandla den nedlagda brandstationen till ett kulturhus och en fritidsgård, tycker insändarskribenten. foto: åsa sommarström
Förvandla den nedlagda brandstationen till ett kulturhus och en fritidsgård, tycker insändarskribenten. foto: åsa sommarström

Åren går men vi Hägerstensbor minns ännu Alliansens rivning av Macken i Kransen och Aspuddsbadet, som båda var på väg att bli något av lokala kulturhus här. Båda var gamla karakteristiska byggnader (och borde ha varit k-märkta) med stor lokal förankring hos oss i området – vilket en storm av motstånd (ockupation, namninsamlingar och insändare) klargjorde för politikerna.

Men med sin knappa majoritet i kommunen körde man över både oppositionen och oss som bor här.Ansvariga borgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) ville inte ens tala med oss som protesterade.

Nu gäller det den gamla nedlagda brandstationen i Midsommarkransen. Förslag har lagts bland annat om rivning och anläggning av livsmedelsbutik. Men det finns redan tre butiker i området.

Det vore synd att riva en så vacker byggnad som med en mindre insats kunde göras om till ett kulturhus och en fritidsgård, något som det däremot finns ett stort behov av.

Där skulle ungdomar och vuxna ha en mötesplats att gemensamt värna om för olika evenemang och löpande fritidsverksamhet för ungdomarna.

Många är de barn som nu växer upp i Kransen, Aspudden och andra närliggande områden. Ska de ”tvingas” tillbringa sin fritid kring Medborgarplatsens kommersiella inrättningar?!

Att det rör sig om en separat byggnad som inte stör närmast boende grannar med konserter och annat lite mer” högljutt” pekar i samma riktning.

Så skärp er nu bästa politiker – respektera förorten och dess behov av lokala mötesplatser! Det är en fråga om demokrati och om våra barns framtid. Och att ge människors aktivitet och kreativitet möjligheter att utvecklas i våra förorter.