Min lokala hjälte

Gör som Way Out West – skippa köttet

Mellan åren 2010 och 2012 minskade Way Out West-festivalen i Göteborg sin miljöbelastning med hela 25 procent. Det kunde man göra tack vare några modiga arrangörer som bestämde sig för att bara servera vegetarisk mat på festivalområdet. Stort mod som gav bra betalt.

Det är forskare på Göteborgs Universitet som står bakom rapporten som undersöker det som kallas för det ekologiska fotavtrycket som mäts i ytenheter, som i sin tur kallas globala hektar. Enligt professor Andersson är minskningen ännu större om man ser till varje enskild festivaldeltagare. Då blir skillnaden i påverkan mellan 2010 och 2012 hela 40 procent. 27 000 personer köpte biljetter till Way Out West 2012 som pågick mellan den 8 och 10 augusti.

Tänk då vilket avtryck och vilken skillnad 900 000 svenska grundskoleelever kan göra om de serveras en köttfri dag! Jag vet inte hur många elever vi har i Skarpnäck stadsdelsförvaltning men eftersom jag själv ska ge mig in i den leken så vet jag att det är många. Kanske för många just nu.

Tänk om någon hos oss kunde ta ett modigt beslut. Att vi som stadsdel kan visa vägen för andra, på samma sätt som Way Out West kommer att visa vägen för andra festivaler. Vid ett genomförande av en vegetarisk dag i veckan, i månaden eller till och med per halvår så är jag säker på att få skulle klaga, eller ens sakna köttet.

Jag är säker på att om man bara tar beslutet och genomför det, utan att göra det till en grej, till ett problem eller statement så kommer det att passera ganska så obemärkt, förutom på miljömätaren.

Andreas Rosell, Hammarby­höjden

Undertecknad är övertygad om att eleverna i Skarpnäck skulle kunna göra en enorm gärning för miljön – bara med sin skolmat. Foto: Arkiv

Tänk om någon hos oss kunde ta ett modigt beslut. Att vi som stadsdel kan visa vägen för andra, på samma sätt Way Out West kommer att visa vägen för andra festivaler