Grekerna sade nej till försämringar

Arbetarna i Grekland gjorde rätt när de sade ifrån! De sade nej till nyliberalismpolitiken. En politik som gjorde dem fattiga, maktlösa och arbetslösa.

Det är EU:s så kallade räddningspaket som väckte stor frustration hos den grekiska arbetarrörelsen och detta visade de mycket tydligt med egna strejker och demonstrationer. Det räddningspaketet drabbade alla men mest drabbade blir de offentligt anställda. De fick en rejäl lönesänkning.

Andra greker var också tvungna att betala den ekonomiska krisen med sämre löner, dyrare läkarbesök, dyrare mediciner, höjd pensionsålder och många skattehöjningar. Detta var orättvist.

Det grekiska folket var inte skyldigt någonting till någon. Det var däremot de som skamlöst har snott offentliga medel och pensionsfonder, enligt vänsterkoalitionen Syrizas ledare Alexis Tsipras.

Man kan ju inte bara acceptera alla slags försämringar som beställs av EU och IMF. Grekiska folket lyssnade på Syriza och röstade på dem. Människor var trötta och ville ha en ny politik som kan skaffa fram möjligheter till ett värdigt liv.

Det är inte lätt för Syriza. Men detta är ett steg framåt. Nu återstår att se hur Syriza klarar detta. Men det grekiska folket är värt att få en gratulation från oss.

Jag tycker att alla demokratiska krafter måste stödja de nu styrande partierna i Grekland. De är demokratiskt valda och de behöver vårt stöd – kanske behöver vi i morgon deras.

Masood